Dé escalatieladder

29 oktober, 2018 Vragenlijsten

Dé escalatieladder

Dé Escalatieladder is de eerste wetenschappelijke mediation vragenlijst. De resultaten brengen snel in beeld lopende arbeidskwesties, het verloop van een conflict, de dynamiek en rol van persoonlijkheden daarin.
De escalatieladder kan ook gezien worden als een de-escalatieladder. Het model en de opzet van de vragenlijst verschaft inzicht in de fase van het conflict en aan de hand hiervan kan men stappen ondernemen naar een trede lager in het conflict.

Het model onderscheidt drie fasen

In de eerste rationele fase wordt er nog gezocht naar win-win-oplossingen. De gesprekken verharden zich, er vallen harde woorden en argumenten dienen niet meer om tot elkaar te komen maar om de ander te overtuigen en de loef af te steken. Gesprekken worden debatten op het scherp van de snede. Partijen staan op hun standpunt en blijven bij hun eigen gelijk. Het gemeenschappelijke belang raakt uit beeld. Partijen luisteren niet meer naar elkaar.
In de tweede emotionele fase gaat het over winnen of verliezen. Partijen maken steeds meer zwart-wit-stereotypen van elkaar, het conflict polariseert en breidt zich uit. Partijen verzamelen medestanders voor hun standpunt. Het vertrouwen in elkaar raakt geleidelijk aan volledig zoek. De loopgraven worden betrokken, partijen stellen harde eisen aan elkaar en beginnen te dreigen. Men begint de ander te beschadigen.
In de derde vecht-fase verliest de een of de ander of verliezen beiden. Het is oorlog. De waarheid doet er niet meer veel toe. Rechtvaardigheid ook niet. De redelijkheid is volledig zoek. Alle middelen zijn toegestaan om de ander uit te schakelen.

Resultaat

Door het invullen van de vragenlijst is direct vanaf het eerste mediationgesprek duidelijk in welke fase het conflict zich bevindt en hoe de verschillende persoonlijkheden daar wellicht aan bijdragen. Zo gaat er geen onnodige tijd verloren in het verkennen van het conflict en kan de mediation direct op maat worden ingezet. Het resultaat van de vragenlijst is een rapportage en kan worden afgenomen tussen 2 en maximaal 10 personen in teamverband.

Voordelen

  • Fase van het conflict direct in beeld
  • De rol van verschillende persoonlijkheden daarin
  • Levert tijdwinst op
  • Vanaf 2 – 10 deelnemers af te nemen

Gezamenlijke ontwikkeling

De vragenlijst is ontwikkelt samen met Dé Arbeidsmediators. Een organisatie met gepassioneerde professionals die zich focussen op problematiek in de arbeidsrelationele sfeer. De aangesloten mediators zijn opgenomen in het Register van de Mediation federatie nederland (MfN), met expertise en ervaren op het terrein van arbeidszaken.

Meer weten?

Wil je meer weten over “Dé escalatieladder” of een van de andere diensten? Neem dan contact op.

FACTS

Levertijd
1 dag
Categorie
Vragenlijst
Gebruikers
281
TAGS
Mediation, Persoonlijkheden, GDPR proof, Rapportage

Volg Sollicity
!

500 word essay example for the beginners